top of page

Osteopathie

Osteopathie is een vorm van manuele therapie, net zoals, manuele therapie, chiropractie en orthomanuele geneeskunde. De osteopaat onderzoekt en behandelt uitsluitend met zijn handen, er komen dus geen apparaten of medicijnen aan te pas.
 

Het gehele lichaam (gewrichten van het bewegingsapparaat, organen van borst- en buikholte en de schedelbeenderen) wordt onderzocht op bewegingsverlies. Bewegingsverlies kan leiden tot klachten daar waar deze zich bevindt of elders in het lichaam doordat de doorstroming van en naar de weefsels afneemt. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat de osteopaat een buikorgaan moet behandelen om rugklachten te verhelpen of een nekwervel om hoofdpijnklachten te verminderen. Door het oplossen van het bewegingsverlies verbetert de doorstroming en kan het lichaam zichzelf genezen m.a.w. de osteopaat geneest niet, maar schept de voorwaarden voor het zelfgenezend vermogen van het lichaam om optimaal te kunnen functioneren.
 

Naast het oplossen van het gevonden bewegingsverlies kijkt de osteopaat samen met de patiënt naar andere factoren die een rol spelen in het klachtenpatroon en geeft advies mee op het gebied van beweging/training,voeding en lifestyle, dit allemaal om negatieve factoren te elimineren en positieve factoren te stimuleren. De osteopaat behandelt niet alleen de symptomen, maar gaat juist opzoek naar de oorzaak van de klacht.

Hoe gaat het in zijn werk; voorafgaande aan het eerste consult wordt er een uitgebreide intakeformulier ingevuld. Deze wordt tijdens het eerste consult samen met u besproken en vervolgens wordt u van tot tot teen na gelopen op bewegingsverlies. Aan de hand van wat de osteopaat tegenkomt gaat hij behandelen. Gemiddeld zijn er 4-6 behandelingen nodig en tussen de behandeling zit meestal 2-6 weken.

Preventieve behandelingen kunnen 1 maal per 3-6 maanden plaatsvinden om de terugkeer van

klachten te voorkomen.

bottom of page